Bouw van het innovatiecentrum «De grote beer» in Beernem

Perfect samengaan van transparantie en technologie dankzij Schüco gevelsysteem

In Beernem werd een nieuw innovatiecentrum opgericht, dat de naam ‘De grote beer’ meekreeg. Het centrum werd speciaal ontworpen om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen die actief zijn op het gebied van communicatie en technologie-integratie. Ambitieuze spelers op deze markt worden er bijgestaan op de weg naar meer innovatie en internationale groei.  

Een kwaliteitsgarantie 

Het project, dat meteen opvalt door de hoge graad van transparantie, zorgde voor twee grote uitdagingen: ten eerste de grote vrije overspanningen van de gevels op de begane grond die zich over twee verdiepingen uitstrekken zonder tussensteun. Ten tweede de hoogte van de kantelende ramen van de kantoren, die 2,80 m hoog moesten zijn. Schüco Belgium nam het leiderschap op zich voor de ‘gevels’ en begeleidde het project van bij de technische studie tot en met het assisteren van de fabrikant voor de productie en uitvoering ter plaatse. “Om de uiteindelijke kwaliteit van dit nieuw type gevels te garanderen, hebben we met de architect afgesproken om het schrijnwerk afzonderlijk te laten uitvoeren. Deze procedure stelde ons in staat om alleen verwerkers aan te trekken die in staat zijn om dit project in de beste omstandigheden te realiseren, en zo onaangename verrassingen op de bouwplaats te voorkomen”, zegt Kristof De Sadeleer. “Uiteindelijk nam het bedrijf van Antoon Decock uit Wevelgem het project aan, met een fantastisch resultaat.” 

Transparantie als visitekaartje 

Het gebouw bestaat uit verschillende grote glazen dozen die schijnbaar willekeurig bovenop elkaar zijn geplaatst. De vloeren en plafonds van elk van deze dozen zijn met elkaar verbonden door een massieve verticale wand, zodat grote platte U-vormen ontstaan. De andere zijden van de dozen zijn volledig transparant, wat voor overvloedig natuurlijk licht in de werkruimten en voor een buitengewoon gevoel van openheid en transparantie aan de buitenkant zorgt. De verschillen in volumes maken het mogelijk om de glazen gevels van de onderliggende doos te beschermen tegen directe straling van de zon, zonder gebruik te maken van zonweringen die aan de buitenkant van de gevels zijn aangebracht. 

“De vorm van het gebouw vloeit rechtstreeks voort uit zijn functie”, zo legt Stijn Goethals, de architect van het project, uit. “De briefing van de klant was heel specifiek. We hebben dan ook een gebouw ontwikkeld dat aan alle gewenste criteria voldoet. Wij hadden het gebouw eerst ontworpen op een betonnen constructie, maar na overleg werd er besloten om een ​​stalen constructie te gebruiken, waardoor er meer prefabricage en een veel kortere doorlooptijd mogelijk was. Gezien de wens van de klant om het nieuwe centrum zo snel mogelijk te bouwen, hebben we ingestemd met dit voorstel. Het centrum werd uiteindelijk gebouwd in twaalf maanden, wat extreem snel is voor een gebouw met deze complexiteit”, vervolgt hij. Alle interne technologie en domotica zijn geïmplementeerd door de klant, logisch gezien die hierin gespecialiseerd is.” 

High-tech gevels 

“Toen ik contact opnam met architect Stijn Goethals om hem ons nieuwe gevelsysteem Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) voor te stellen, vertelde hij me meteen vol enthousiasme dat dit precies was wat hij zocht voor zijn project ‘De grote beer’, aldus zo zegt Kristof De Sadeleer, projectmanager bij Schüco Belgium. “De architect wilde een nieuw product gebruiken dat een grote regelmaat van het frame in de glazen gevels respecteert, terwijl openingen zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. Het Schüco FWS 60 CV systeem integreert te openen delen op een volledig onzichtbare manier in profielen van slechts 60 mm aanzicht. Er is geen verschil in uiterlijk tussen een vaste beglazing en een te openen venster.”  

“Omdat we een innovatiecentrum bouwden, leek het mij logisch om een nieuwe technologie te kiezen voor de gevels. Het Schüco FWS 60 CV systeem beantwoordde perfect aan deze criteria. Ons gebouw was inderdaad het eerste in België dat met dit nieuwe vliesgevelsysteem werd gebouwd”, bevestigt Stijn Goethals. 

Een groen en efficiënt centrum 

Het nieuwe kantoorgebouw is met zijn resoluut hedendaagse architectuur ook een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen. Het energiezuinige gebouw is uitgerust met fotovoltaïsche panelen en een systeem voor warmteterugwinning. De verlichting, verwarming en airconditioning worden aangestuurd door een aanwezigheidsdetectiesysteem en de LED-verlichting wordt geregeld door middel van een programmeertijd, zodat deze zoveel mogelijk de natuurlijke verlichting simuleert. Dit type verlichting staat erom bekend dat ze de productiviteit en het gevoel van welzijn bevordert. Daarnaast wordt het vermoeidheidsgevoel aanzienlijk verminderd. Inbouwcontainers maken het sorteren van afval mogelijk. Herbruikbare materialen worden ter plaatse gerecycleerd en er zijn inzamelpunten voor batterijen, gsm en oude elektrische apparaten. 

Een multifunctioneel gebouw 

De 80 werkplekken, ingericht met ergonomisch designmeubilair, variëren van een klein kantoor tot een grote open en flexibele kantoortuin. Er is een goede voorziening van natuurlijk licht en akoestiek en de kantoren zijn uitgerust met de nieuwste technologieën: supersnelle wifi, glasvezel voor track data en data, audiovisuele communicatievoorzieningen, videoconferentieruimte, digitale borden ... De gemeenschappelijke ruimtes omvatten vergaderzalen voor maximaal 100 personen, ontspanningsruimtes en een bedrijfscafetaria. Een elektrisch laboratorium uitgerust met state-of-the-art technologieën is beschikbaar voor bedrijven om hun experimenten uit te voeren en hun producten te testen. Het gebouw bevat ook een logistiek centrum voor het ontvangen en verzenden van producten. 

Een zorgvuldig gekozen naam 

Ten slotte nog een woordje over de naam van het gebouw. Die werd niet willekeurig gekozen. Hij verwijst naar de gemeente waar het innovatiecentrum is gevestigd (Beernem) en wil, net zoals de sterren waaruit het sterrenbeeld grote beer bestaat, een ​​gidsend licht zijn voor de bedrijven die hun activiteiten verder willen ontwikkelen.  

 

Implementatie van Schüco systemen   

Vliesgevel Schüco FWS 60 CV 

Het Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) vliesgevelsysteem biedt een elegante oplossing, waarbij de vaste raamvlakken en de verborgen vleugels (draai- of draaikiep) volledig integreren in de verticale stijl (met een breedte van 60mm) en horizontale regelprofielen. De ramen die geopend kunnen worden, onderscheiden zich alleen van binnenuit door de aanwezigheid van de raamkruk en een kleine schaduwvoeg. Het systeem is beschikbaar in twee constructiedieptes – wat de integratie mogelijk maakt van beglazing tot 50 mm dik – en voorziet ook beglaasde buitenleuningen. 

Beslag Schüco AvanTec SimplySmart 

De draai- en draaikiepvleugels van de Schüco FWS 60 CV gevels zijn uitgerust met het onzichtbare mechanische beslag AvanTec SimplySmart, waarmee grote, zware vleugels kunnen worden gemaakt (met vleugelgewichten tot 250 kg voor draairamen), met een openingshoek tot 180°. Dit volledig onzichtbare beslag wordt gekenmerkt door een zeer eenvoudige montage met behulp van een clip-on-technologie en een zeer grote flexibiliteit in de installatiestappen van de verschillende elementen. Het maakt het ook mogelijk om eenvoudig verschillende inbraakwerende beveiligingsniveaus te realiseren door extra componenten toe te voegen. 

Schüco AWS 114 SG 

De gevels zijn ook uitgerust met de ramen Schüco AWS 114 SG (Structural Glazing) met Schüco TipTronic beslag. De openingen zijn discreet geïntegreerd in de gevels dankzij de beglazing met verspringende randen en een dikte tot 52 mm. Het systeem maakt het mogelijk om vleugelgewichten tot 250 kg te openen en ze te bewegen volgens de principes van buitendraaiende kiepramen of parallelle uitzetramen die haaks op de gevel naar buiten bewegen. De openingen kunnen worden voorzien van structurele beglazing of een traditionele buitenbeglazing met glaslatten. 

Beslag Schüco TipTronic 

De ramen Schüco AWS 114 SG zijn uitgerust met beslag van het type Schüco TipTronic. Dit beslag is de eerste generatie mechatronisch beslag dat onder meer controle geeft over energie, beveiliging, domotica en design. Naast de gepersonaliseerde individuele bediening, maakt dit beslag het ook mogelijk om het raam per groep te bedienen. Het gecentraliseerde technische beheer (GTB) van gebouwen is eveneens mogelijk. Het Schüco TipTronic beslag vergrendelt, in tegenstelling tot klassieke automatische ramen, op verschillende plaatsen en biedt een inbraakwerende bescherming tot klasse RC 2. 

Deuren Schüco ADS 75 SI 

De deuren van het gebouw zijn van het type Schüco ADS 75 SI (Super Insulation) en zijn voorzien van hightech communicatie dankzij het Schüco DCS Touch Display. Deze binnen – en buitendraaienden deuren hebben een diepte van 75 mm en kunnen tot maar liefst 2,50 m hoog zijn. Ze bieden een Uf-waarde tussen 1,7 en 2,1 W/m2K en realiseren een inbraakwerendheidsklasse van RC3. Ze kunnen worden uitgerust met een verborgen cilinder en opbouwscharnieren. 

Deurcommunicatie en toegangscontrole Schüco DCS Touch Display 

Het Schüco DCS Touch Display combineert op een elegante wijze deurcommunicatie en toegangscontrole in één enkel toestel. Het modulaire systeem, dat even geschikt is voor privéwoningen als voor bedrijfsgebouwen, biedt vele functies: denk maar aan huisnummerweergave, een naderingsdetector met modulaire verlichting van het scherm, deurbel, scroll-display van de verschillende gebruikers van het gebouw en een toetsenbord. De DCS Touch Display wordt volledig geïntegreerd in de vleugel of kozijn. De IP-interface maakt het apparaat bovendien compatibel met vrijwel elk gebouw met een IP-netwerk.  

Quotes

Stijn Goethals, architect: 

 “Omdat we een innovatiecentrum bouwden, leek het mij logisch om een nieuwe technologie te kiezen voor de gevels. Het Schüco FWS 60 CV systeem beantwoordde perfect aan deze criteria.” 

Kristof De Sadeleer, projectmanager Schüco Belgium: 

“Schüco FWS 60 CV integreert de vleugels op een volledig onzichtbare manier in profielen van slechts 60 mm breed, er is geen verschil in uiterlijk tussen een vaste beglazing en een kantelende vleugel.” 

Identiteitskaart van het project 

  • Project: Kantoorgebouw De grote beer 

  • Locatie: Beernem 

  • Bouwheer: innovatiecentrum de grote beer 

  • Architect: Architectenbureau Stijn Goethals  

  • Installateur Schüco: Antoon Decock NV 

Schüco systemen: vliesgevel Schüco FWS 60 CV met Schüco AvanTec SimplySmart beslag, ramen Schüco AWS 114 SG met automatisch Schüco TipTronic beslag, en deuren Schüco ADS 75 SI voorzien van communicatie-apparaat en toegangscontrole Schüco DCS Touch Display. 

Contacteer ons
Stéphanie Pérugio Marketing & Communication Consultant, Schüco
Ward Vanhee Two cents
Stéphanie Pérugio Marketing & Communication Consultant, Schüco
Ward Vanhee Two cents
Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2022 een omzet van 2,28 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be