De Kapertoren: een landmark voor studenten en jonge starters in centrum Hasselt

De Kapertoren: een landmark voor studenten en jonge starters in centrum Hasselt

In 2012 startte het wedstrijdontwerp van de Kapertoren in de Limburgse hoofdstad. Na een intensieve samenwerking van 8 jaar tussen de publieke en private sector, is de unieke toren een feit. Het project biedt huisvesting aan studenten en jonge starters. Het maakt deel uit van een groot ensemble van gebouwen waarbij het ranke gebouw de skyline van de stad vormgeeft. De AWS 75 WF.SI+ raamsystemen van Schüco beantwoordden naadloos aan de architectonische behoeften. De etagehoge raamgevels geven de toren een smal en homogeen aanzicht.  

Gebouwen te gast in het Kapermolenpark 

De Kapertoren is een indrukwekkende toren, ingepland in het stadsgroen van het Hasseltse Kapermolenpark, op wandelafstand van het bruisende centrum. Drie paviljoenen vergezellen de Kapertoren in het park en bieden studentenhuisvesting met ondersteunende functies zoals co-working spaces en kantoren. Daarnaast is er ook een binnen- en buitenzwembad op het terrein.  

Zo vertelt architect en directeur bij POLO Architects Jascha Rondou: “Een langdurige en constructieve samenwerking tussen verschillende partijen leverde dit geslaagde totaalplaatje van faciliteiten. Het draagt bij aan een uniek woonconcept waarbij de Kapertoren het toonbeeld is van het beter en anders urbaniseren van steden. De combinatie van het park en de campus, creëert een ideale woonsfeer voor studenten en jonge starters” 

Toegevoegde waarde van Schüco raamsystemen  

Schüco, expert in aluminiumsystemen voor ramen, deuren en gevelprojecten stelt met de Kapertoren het raamsysteem AWS 75 WF.SI+ voor. Het voldoet aan de hoogste energie- en architecturale eisen met uitstekende thermische isolatie en smalle aanzichtbreedtes. Het vormt de basis voor een breed scala aan toepassingen in energiezuinige gebouwen. Het raamsysteem beschikt over een waaier aan openingstypes zoals draai-, draaikiep- en kiepramen. Het biedt daarmee de hoogste mate van plannings- en ontwerpflexibiliteit bij de implementatie van energiezuinige, designgerichte gebouwen.  

“Het zet de ranke architectuur van de Kapertoren daarmee extra in de verf en begeleidt de unieke vergezichten, zowel op het park als op de stad. De architectuur, de locatie en het innovatieve concept maken van de hoogste woontoren van Hasselt de place to be voor studenten en jonge starters. Het raamsysteem biedtde hoogste mate van plannings- en ontwerpflexibiliteit bij de implementatie van energiezuinige, designgerichte gebouwen”, aldus Geert Michels, algemeen directeur van Schüco.
Helena Desmet Press contact, Two Cents
Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2022 een omzet van 2,28 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be