Gevel hoofdkantoor Vandemoortele illustreert duurzaam DNA van Schüco

Gevel hoofdkantoor Vandemoortele illustreert duurzaam DNA van Schüco

Flexibele werkplek en visitekaartje voor circulair bouwen

In opdracht van de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group ontwierp het Amsterdamse architectenbureau RAU het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ in Gent. Naast een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter, moest het gebouw ook uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen. Voor de geveltechnologie werd daarom een beroep gedaan op Schüco, pionier en expert in de toepassing van de cradle-to-cradle filosofie.

Modulaire vliesgevel

Schüco werd betrokken bij het project toen gevelbouwer Vorsselmans, toonaangevende specialist in aluminium ramen en gevels, aanhaakte bij het project. Zij realiseerden een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel, opgebouwd met de Schüco FWS 50, met een stijldiepte van 150 millimeter. Zo kunnen onderdelen van het gebouw in de toekomst worden hergebruikt en met minimale aanpassingen uitgebreid.

Duurzaamheid in het DNA

Voor Schüco is circulariteit geen modewoord. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. “Alles start bij de materiaalkeuze en de productontwikkeling”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg bij Schüco. “We staan in de eerste plaats voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Aangaande de recycleerbaarheid zetten we volop in op een holistische benadering. We kijken meer dan alleen naar het aluminium, we houden ook rekening met het beslag, het rubber het glas... ​ Schüco loopt dan ook ver vooruit als het gaat om het intensief ontwikkelen, testen en certificeren van unieke cradle-to-cradle-producten. Kortom, dit project was ons op het lijf geschreven.”

Technische uitdagingen

Twee vereisten zorgden voor een extra technische uitdaging: de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. Vorsselmans kon daarvoor rekenen op de betrokkenheid en ondersteuning van Schüco.

Waar de gevel grenst aan de trappenhuizen is hij brandwerend uitgevoerd. Aan de zuidkant, waar het gebouw grenst aan de drukke Ottergemsesteenweg, werd akoestisch glas geplaatst. Nergens zijn deze aanvullende eisen zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw.

Voor de zonwering ten slotte werd gekozen voor de Schüco ALB, met rechthoekige lamellen van 400 millimeter breed. Voor dit project werden ze met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 millimeter van het glas geplaatst.

Circulair visitekaartje

Alles samen is de gevel van dit project een staaltje van toptechniek, perfect geïntegreerd in de duurzame visie van de architect. Een echt visitekaartje, en zo ziet de Belgische overheid het ook. Het gebruikt dit gebouw als voorbeeld om circulariteit te toetsen en te definiëren.

Het volledig gebouw mocht uiteindelijk het BREEAM Excellent label ontvangen. Naast de passieve energetische middelen die in het ontwerp zijn geïmplementeerd, helpen verschillende actieve energiesystemen om energie uit hernieuwbare bronnen te genereren. Denk bijvoorbeeld aan de fotovoltaïsche modules op het dak, aardesondes in combinatie met een warmtepomp en een regenwaterreservoir.

<PROJECTINFO>

Project: Vandemoortele hoofdkantoor en ‘food experience center’
Plaats: Gent
Architect: RAU
Aannemer: Groep Van Roey
Gevelbouwer: Vorsselmans
Systeemleverancier: Schüco Belgium Aluminium NV/SA
Schüco Systemen:
​Schüco FWS 50
​Schüco ALB

Copyright beelden: Schüco Belgium NV/SA

Ward Vanhee Press contact, Two cents

 

Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2022 een omzet van 2,28 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be