Gevel hoofdkantoor Vandemoortele illustreert duurzaam DNA van Schüco

Flexibele werkplek en visitekaartje voor circulair bouwen

110221_ Project Vandemoortele Gent-2.jpg

In opdracht van de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group ontwierp het Amsterdamse architectenbureau RAU het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ in Gent. Naast een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter, moest het gebouw ook uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen. Voor de geveltechnologie werd daarom een beroep gedaan op Schüco, pionier en expert in de toepassing van de cradle-to-cradle filosofie.

Modulaire vliesgevel

Schüco werd betrokken bij het project toen gevelbouwer Vorsselmans, toonaangevende specialist in aluminium ramen en gevels, aanhaakte bij het project. Zij realiseerden een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel, opgebouwd met de Schüco FWS 50, met een stijldiepte van 150 millimeter. Zo kunnen onderdelen van het gebouw in de toekomst worden hergebruikt en met minimale aanpassingen uitgebreid.

Duurzaamheid in het DNA

Voor Schüco is circulariteit geen modewoord. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. “Alles start bij de materiaalkeuze en de productontwikkeling”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg bij Schüco. “We staan in de eerste plaats voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Aangaande de recycleerbaarheid zetten we volop in op een holistische benadering. We kijken meer dan alleen naar het aluminium, we houden ook rekening met het beslag, het rubber het glas... ​ Schüco loopt dan ook ver vooruit als het gaat om het intensief ontwikkelen, testen en certificeren van unieke cradle-to-cradle-producten. Kortom, dit project was ons op het lijf geschreven.”

Technische uitdagingen

Twee vereisten zorgden voor een extra technische uitdaging: de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. Vorsselmans kon daarvoor rekenen op de betrokkenheid en ondersteuning van Schüco.

Waar de gevel grenst aan de trappenhuizen is hij brandwerend uitgevoerd. Aan de zuidkant, waar het gebouw grenst aan de drukke Ottergemsesteenweg, werd akoestisch glas geplaatst. Nergens zijn deze aanvullende eisen zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw.

Voor de zonwering ten slotte werd gekozen voor de Schüco ALB, met rechthoekige lamellen van 400 millimeter breed. Voor dit project werden ze met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 millimeter van het glas geplaatst.

Circulair visitekaartje

Alles samen is de gevel van dit project een staaltje van toptechniek, perfect geïntegreerd in de duurzame visie van de architect. Een echt visitekaartje, en zo ziet de Belgische overheid het ook. Het gebruikt dit gebouw als voorbeeld om circulariteit te toetsen en te definiëren.

Het volledig gebouw mocht uiteindelijk het BREEAM Excellent label ontvangen. Naast de passieve energetische middelen die in het ontwerp zijn geïmplementeerd, helpen verschillende actieve energiesystemen om energie uit hernieuwbare bronnen te genereren. Denk bijvoorbeeld aan de fotovoltaïsche modules op het dak, aardesondes in combinatie met een warmtepomp en een regenwaterreservoir.

<PROJECTINFO>

Project: Vandemoortele hoofdkantoor en ‘food experience center’
Plaats: Gent ​
Architect: RAU
Aannemer: Groep Van Roey
Gevelbouwer: Vorsselmans
Systeemleverancier: Schüco Belgium Aluminium NV/SA
Schüco Systemen:
Schüco FWS 50
Schüco ALB

Copyright beelden: Schüco Belgium NV/SA

Ward Vanhee

Press contact, Two cents

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schüco

70 jaar Schüco: Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco Groep, gevestigd in Bielefeld, ontwikkelt en verdeelt oplossingen voor raam-, deur- en gevelsystemen. Met 5.650 werknemers wereldwijd streeft Schüco ernaar de industrieleider te zijn op het gebied van technologie en diensten. Zowel nu als in de toekomst. Naast innovaties voor residentiële en commerciële gebouwen, biedt de expert in gebouwschillen advies en digitale oplossingen voor elke fase van een bouwproject. Van idee tot ontwerp, productie en installatie. Schüco werkt samen met meer dan 10.000 fabrikanten, 30.000 architectenbureaus en talloze internationale bouwprofessionals. Schüco werd opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het behaalde in 2020 een omzet van 1.695 miljard euro. Meer informatie op www.schueco.com