Internet of Facades: de kracht van een digitale gebouwschil

Copie de Banner (1).png

Met Internet of Facades van Schüco vervaagt de grens tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw en vormt de gevel een interface tussen de fysieke en digitale wereld. Gegevens en informatie smelten samen, onderdelen van gebouwen en zelfs hele gebouwen vormen een netwerk met hun omgeving. De digitale gebouwschil vormt de ruggengraat van moderne, toekomstgerichte gebouwen en slimme steden. IoF verzamelt en communiceert gegevens en creëert digitale oplossingen die stedelijke ruimten efficiënter, duurzamer en leefbaarder maken. 

Kleine pictogrammen met een grote impact 

Achter IoF-ID zitten kleine pictogrammen, waarbij elk element van een gebouw een eigen digitale identiteit krijgt. IoF verbindt alle compatibele elementtypes van ramen, deuren, schuifsystemen tot gevels. Een digitaal pakket bevat alle gegevens, informatie en documenten van een element en is beschikbaar tijdens de gehele levenscyclus. Dit is een belangrijke stap in de richting van een digitaal gebouwbeheer, en betekent voor de betrokken partijen een aanzienlijke verlichting van de dagelijkse werkzaamheden. 

Zo biedt het voordelen op vlak van tijdsbesparing bij zowel het montage-, als afnameproces en het serviceproces. De onderaannemer ziet via het artikelnummer van het element meteen waar het element zich bevindt volgens de planning. Bij renovaties, opbouw en uitbreidingen van gebouwen verschaft de IoF-ID transparante installatiegegevens en onderhoudsinformatie. Zo kunnen ook externe leveranciers reparaties van componenten uitvoeren. ​ 

Het perfecte trio: IoF hardware, software en app 

Wat eruitziet als een eenvoudige sticker, verbindt het element met de digitale wereld via de IoF-ID, waarbij de gebruiker de gegevens ophaalt met een smartphone via de IoF-app. Enkel met de juiste inloggegevens, krijgt de gebruiker het overzicht van alle betrouwbare gegevens. De IoF Manager is een browsergebaseerde applicatie (ook ontworpen voor mobiele toestellen) waarmee de gebruiker een digitale voetafdruk van het element creëert.

Schüco zet in op een circulaire economie  

Elk element heeft een unieke digitale identiteit met een ingebouwde cycliteller waardoor de circulaire waarde altijd gekend is en de CO2-voetafdruk wordt beperkt. 

Doordat het systeem alle kennis verzamelt en opslaat, blijven de elementen langer in optimale staat wat resulteert in een langere en duurzamere levensduur. Schüco zet met deze innovatie weer een stap richting een circulaire economie. 

Helena Desmet

Press contact, Two Cents

Ward Vanhee

Press contact, Two cents

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schüco

70 jaar Schüco: Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco Groep, gevestigd in Bielefeld, ontwikkelt en verdeelt oplossingen voor raam-, deur- en gevelsystemen. Met 5.650 werknemers wereldwijd streeft Schüco ernaar de industrieleider te zijn op het gebied van technologie en diensten. Zowel nu als in de toekomst. Naast innovaties voor residentiële en commerciële gebouwen, biedt de expert in gebouwschillen advies en digitale oplossingen voor elke fase van een bouwproject. Van idee tot ontwerp, productie en installatie. Schüco werkt samen met meer dan 10.000 fabrikanten, 30.000 architectenbureaus en talloze internationale bouwprofessionals. Schüco werd opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het behaalde in 2020 een omzet van 1.695 miljard euro. Meer informatie op www.schueco.com