Geconnecteerde en slimme gevel dankzij Internet of Facades (IoF) 

Geconnecteerde en slimme gevel dankzij Internet of Facades (IoF) 

Living Tomorrow als showcase voor IoF 

Schüco, leider in aluminiumsystemen, is co-initiator van Living Tomorrow. Dit partnerschap biedt een platform voor innovatie en co-creatie, en demonstreert Schüco's producten in een realistische setting. Centraal staat Internet of Facades (IoF), een kleine sensor die op alle gevelelementen wordt geplaatst. Dit resulteert in slimme gevels en ramen door de integratie van die tags en de koppeling aan het gebouwbeheersysteem. 

IoF geïntegreerd in Living Tomorrow  

Living Tomorrow in Vilvoorde, is een innovatieplatform waar bezoekers de toekomstige trends in wonen, werken en leven verkennen. Het is uitgerust met state of the art technologieën, van de kleinste details tot de volledige gebouwschil. Schüco, toonaangevende aanbieder van hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen, is co-initiator. In totaal integreert de 50 m hoge blauwe toren 11 Schüco-systemen, waaronder de nieuwste raam-, deur- en schuifsystemen, Building Skin Control, Internet of Facades en geluid-reducerende raamelementen. 

De kracht van een slimme gebouwschil dankzij IoF 

De volledige gevel van Living Tomorrow is voorzien van sensoren en de Schüco IoF (Internet of Facades), een slimme tag op alle gevelelementen zodat via constante monitoring een digitale identiteit wordt gegenereerd. Dit geeft een beter beeld op de onderhoudscyclus en productupgrades worden op die manier efficiënt gepland en uitgevoerd. Dit garandeert een duurzame werking van het gebouw op lange termijn en verlengt de levensduur van de systemen.   

Geert Michels, General Manager bij Schüco BeLux legt uit:

“Living Tomorrow dient als showcase voor onze nieuwste ontwikkelingen. Zo doet Internet of Facades slimme gevels en ramen ontstaan. De sensoren creëren een digital twin, door het te koppelen aan het gebouwbeheersysteem. De huidige IoF.ID is een passieve sensor die wordt uitgebreid met de actieve sensor IoF.Pulse. Deze is volledig complementair met IoF.ID en zal bijvoorbeeld de snelheid en kracht van het dichtgooien van een deur kunnen meten. Dit is essentiële informatie om predictive maintenance te kunnen optimaliseren naar gebruikersafhankelijk onderhoud.” 

Alle gegevens zijn toegankelijk via de digital twin die IoF maakt, die de gebruiker altijd en overal kan opvragen met een smartphone via de IoF-app. Voor bewoners betekent dit meer inzicht, uitgebreide informatie en uiteindelijk langer genieten van zijn raam-, deur- en schuifsystemen. 

Circulariteit als prioriteit 

Schüco zet zich in voor de circulaire economie door elk onderdeel een unieke digitale identiteit te geven, met een ingebouwde cyclusteller. Dit maakt het mogelijk om de circulaire waarde continu te monitoren en de CO2 -uitstoot te minimaliseren. 

Het systeem verzamelt en bewaart alle relevante informatie, waardoor de componenten langer in hun optimale staat blijven. Dit leidt tot een verlengde en meer duurzame levensduur van de producten. Met deze aanpak bevordert Schüco de overgang naar een circulaire economie. 

Helena Desmet Press contact, Two Cents
Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2022 een omzet van 2,28 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be