Nieuwe hoofdzetel Ferrero: schoolvoorbeeld van een modern bedrijfsgebouw

Nieuwe hoofdzetel Ferrero: schoolvoorbeeld van een modern bedrijfsgebouw

De gevel als blikvanger dankzij Schüco


De nieuwe wereldwijde hoofdzetel van Ferrero werd opgeleverd in december 2019. Hij is gelegen vlakbij de luchthaven in Findel, Luxemburg, en heeft een totale vloeroppervlakte van bijna 30.000 m². In één gebouw werken zo meer dan 1200 mensen, die voordien over vijf verschillende vestigingen verspreid waren. Het gebouw is zo ontworpen dat het de sfeer van Italiaanse pleinen oproept: een enorm atrium wordt omgeven door twee kantoorvleugels met meerdere verdiepingen. Dankzij GROVEN+PORTAL en Schüco straalt de buitenkant van het gebouw tijdloze klasse uit. De unieke glasgevels zorgen voor een perfecte combinatie van design en comfort. 

Casa Ferrero, ligt centraal in een infrastructuurnetwerk dat de luchthaven, de snelweg en het openbaar vervoer omvat. De zetel is gebouwd door de teams van Besix Red en Félix Giorgetti, die aanvankelijk elk een perceel naast het andere hadden. Het is de combinatie van die percelen en van die vaardigheden die heeft geleid tot het resultaat dat men vandaag kan bewonderen: een gebouw dat tegelijk indrukwekkend en elegant is en een aangename en functionele werkplek vormt voor de medewerkers van de voedingsmiddelengroep. 

Casa Ferrero bestaat uit twee blokken die op een gemeenschappelijke kelder zijn gebouwd. Blok A, de vroegere infrastructuur, werd gesloopt op de drie kelderverdiepingen na en vervangen, terwijl blok B helemaal nieuw is. Bovengronds zijn de twee blokken met elkaar verbonden door een centraal atrium dat volledig door een glazen dak wordt overdekt.

Story image

Meer dan 100 meter straatgevel 

Hoewel de strokengevels van de verdiepingen van beide vleugels oorspronkelijk als glasgevels zouden worden uitgevoerd, zijn ze uiteindelijk op basis van een raamwerk gemaakt zodat men de ruiten vanuit het gebouw kon plaatsen en tegelijk de breedte van de centrale stijl van het venster beperkt hield. Dankzij deze methode kon GROVEN+PORTAL de technologie, de prestaties en de accessoires van een bestaand systeem, Schüco AWS 75 SI, benutten en de gewenste esthetiek bekomen. De architect wou namelijk een vlak uitzicht aan de binnenzijde en een licht reliëf aan de buitenzijde. Schüco vervaardigde een profiel op maat, zodat de profielen perfect op het vensterpatroon zouden aansluiten en schijnbaar doorlopende glazen stroken zouden creëren. Het profiel werd trouwens versterkt aan de buitenkant. De geoptimaliseerde, geprefabriceerde kaders werden daarna op de werf naast elkaar geplaatst om het gewenste brede zicht te creëren. Die kaders kregen een driedubbele beglazing waarvan de binnenzijde uit veiligheidsoverwegingen gelaagd werd uitgevoerd. De buitenzijde van de ruiten kreeg dan weer een zonnewerende laag om oververhitting tegen te gaan. 

In totaal werd voor 3500 m² van dergelijke elementen op de werf geplaatst. 

“Tijdens dit project is alles heel snel gegaan. We hebben de studie tijdens het project uitgevoerd. We zijn heel tevreden over de samenwerking met GROVEN+PORTAL en Schüco. We hebben al verschillende projecten samen gebouwd (zoals het gebouw van KMPG in Kirchberg) en zullen er ongetwijfeld nog andere bouwen.”   Damien Roskam, werfleider bij Félix Giorgetti 

Story image

Glasgevels 

De straatgevel kreeg op het gelijkvloers een klassieke glasgevel (FWS 50 SI). Dat is ook het geval op de bovenste verdieping, die voor twee derde uit technische ruimtes bestaat. Het overige derde van de bovenste verdieping, aan de linkerzijde, omvat de boardroom, vergaderzalen en receptieruimtes. Het heeft een glasgevel met FWS 50 in hele kleine secties, die rechtstreeks op de metalen palen van de ruwbouw, aan de binnenzijde zijn aangebracht. 

De enorme glasgevel van de hoofdingang (ongeveer 500 m²) vroeg daarentegen om minder conventionele oplossingen. De overspanning liet immers niet toe om alles in aluminium uit te voeren. Omwille van de sterkte en het ontwerp werd geopteerd voor een staalstructuur die dragend werd uitgevoerd van de vloer tot het plafond terwijl deze op de zijdelingse betonwanden steunt. Het toegangssas (een dubbelwandige kamer met een metalen skelet van meer dan 10 meter hoog) in het midden van de glasgevel doet dienst als verstijver, waardoor de secties redelijk konden blijven. Om te vermijden dat er een aluminium structuur op de stalen structuur moest worden geplaatst, werd het systeem Schüco AOC 60 ST gebruikt. Dit is een klein profiel met afdichtingshouder dat rechtstreeks op de metalen structuur wordt bevestigd. De structuur werd in de werkplaats voorgeboord en de profielen werden koud voorgemonteerd waarna ze in de werkplaats werden gedemonteerd. Op de werf werden ze opnieuw gemonteerd. De afdichtingen in neopreen werden vervolgens over de profielen uitgerold en de accessoires geplaatst, zodat de profielen de ruiten en de afwerkingskappen voor de buitenkant konden ontvangen.  

Het gebouw telt niet minder dan 2600 m² glasgevels van het type FWS 50 of AOC 60 ST.  

De kleuren van Ferrero zijn subtiel in de gevels verwerkt, met bronstinten en een verguld effect over de ruiten van het toegangssas. Dat effect werd bekomen door tijdens het project een goudkleurig textielweefsel in het gelaagd glas aan te brengen. 

Story image

Lichtrijke piazza 

Achter de glasgevel van de ingang ontvouwt zich het meest indrukwekkende deel van Ferrero’s zetel: zijn ruime atrium dat als ontvangst- en ontmoetingsruimte is uitgedacht. Het is een overdekte ruimte die openstaat voor het leven binnen de onderneming en voor de interactie tussen de werknemers. Die binnenruimte wordt overspannen door een indrukwekkend glazen dak van 800 m² met twee technische bijzonderheden. Enerzijds heeft het om esthetische redenen een heel zwakke helling van slechts twee graden (normaal is dat zeven graden). Anderzijds weerstaat het aan temperatuurschommelingen van 200 graden, in overeenstemming met de uitgevoerde brandsimulaties. 

Bovendien wou de klant een zo licht mogelijke structuur. Daarom werd het glazen dak in aluminium in plaats van hout uitgevoerd. Wegens de zwakke helling van de dakvlakken creëerde Schüco een specifiek aluminium profiel dat op het AOC 50-systeem is geïnspireerd. Zo kon op de drie dakvlakken een ononderbroken afdichting in neopreen worden uitgerold die de constante drainage van de nok tot de goot mogelijk maakt. 

Voor de weerstand aan temperaturen tot 200 graden moest het team van GROVEN+PORTAL de statistische stabiliteit van het aluminium skelet garanderen. Het stemde daarom de afmetingen van de secties af op de vereisten en voorzag uitzettingsvoegen van 30 mm tussen elk vak. 

Zowel op esthetisch als op technisch vlak is het atrium bijzonder geslaagd. De bestrating op de grond en de gekleurde muurbepleistering in crepi roepen de sfeer van Italiaanse pleinen op. Zowel qua temperatuur (geen oververhitting) als qua akoestiek is de immense ruimte elk seizoen aangenaam om in te vertoeven. De loopbruggen, glazen liften en trappen die schijnbaar willekeurig zijn geplaatst, vormden ware technische uitdagingen voor de bedrijven. De glazen borstweringen van de loopbruggen werden door GROVEN+PORTAL uitgevoerd met behulp van een systeem met een aluminium rail die het glas zo omklemt dat enkel de ruit als borstwering dienstdoet. 

Story image

Klassiek maar veeleisend 

Het project en de toegepaste producten blijven hier vrij klassiek. Er werden geen extravagante keuzes gemaakt. Ferrero wou in de eerste plaats een functioneel en aangenaam gebouw voor iedereen die er werkt. Toch vroegen de twee grote glasgevels en het glazen dak een extra inspanning.  

Corentin Habran, projectleider bij GROVEN + PORTAL: “De complexiteit van het project schuilt enerzijds in de omvang ervan en anderzijds in de vele verschillende producten en ontwerpen. Casa Ferrero telt bijvoorbeeld drie à vier soorten glasgevels ...” 

Christophe Rademaker, project and customized solutions engineer bij Schüco Belgium: “We zijn er trots op dat we altijd aan alle eisen van de klant konden voldoen. Voor projecten van deze omvang ontwerpen we regelmatig aangepaste profielen op basis van onze bestaande systemen.” 

Damien Roskan, werfleider bij Félix Giorgetti: “We combineren geregeld de rollen van bouwpromotor en aannemer. In dit project bleek die combinatie handig te zijn, want zo konden we kort op de bal spelen wanneer de klant om aanpassingen vroeg.” 

Geoliede machine 

Casa Ferrero is niet het eerste gezamenlijke project van Félix Giorgetti, GROVEN+PORTAL en Schüco. Ze werkten bijvoorbeeld ook samen aan het gebouw van KPMG in Kirchberg en aan een deel van diens buurman, Arendt & Medernach. 

Damien Roskam: “We hebben goede contacten met Schüco, aan wie we regelmatig studies vragen voor projecten in voorbereiding, om over voordelige technische oplossingen te beschikken die we in onze prijslijsten kunnen opnemen. We werken ook al een tiental jaren samen met GROVEN en zijn tevreden over de kwaliteit van hun werk, in het bijzonder over hun technische studies. De uitvoeringsplannen zijn heel goed voorbereid en voor dergelijke markten is de prijs-kwaliteitsverhouding goed.” 

Corentin Habran: “GROVEN+PORTAL werkt al heel lang met het team en de producten van Schüco. Ze bieden een uitstekende technische ondersteuning en helpen bij de ontwikkeling. Ze werken intern ook goed samen met hun studiebureau in Bielefeld. We kunnen rekenen op hoogstaande producten en een technische ondersteuning die we elders niet meteen vinden. Ze mogen even trots zijn op het project als wij. Het is dankzij die vlotte informatie-uitwisseling tijdens de studies dat we zo’n resultaten kunnen bereiken.” 

PROJECT 
BOUW VAN DE HOOFDZETEL VAN DE FERRERO-GROEP 

PLAATS 
SENNINGERBERG (G.-H. LUXEMBURG) 

BOUWHEER 
FERRERO
INTERNATIONAL 

BOUWPROMOTOREN-AANNEMERS 
BESIX
RED, FÉLIX GIORGETTI 

ARCHITECT 
PERRY WEBER ET ASSOCIÉS  

RAADGEVENDE INGENIEURS 
BEST, BETIC 

INTERIEURARCHITECT 
LONSDALE / AKDV  

SPACE PLANNING  
TDO CONSULTING 

BUITENSCHRIJNWERK 
GROVEN+PORTAL
  

SCHÜCO-SYSTEMEN 
SCHÜCO AWS (Aluminium Window System) 75 SI (Super insulating) 
SCHÜCO FWS (Facade Wall System) 50 SI 
SCHÜCO AOC (Add On Construction) en AOC ST (Steel)  

 

 

Over Schüco

Over Schüco: futureproof aluminium systeemoplossingen voor ramen, deuren en vliesgevels 

De Schüco Group, met hoofdzetel in het Duitse Bielefeld, streeft wereldwijd naar leiderschap. Permanente innovatie, spitstechnologie en servicegerichtheid zijn hierbij cruciaal. Net als aandacht voor nieuwe woon- en werkvormen of milieu en duurzaamheid. En dit binnen een uitdagende urbanistische context. Vandaag reeds opent Schüco een venster op de toekomst met comfortverhogende innovaties op vlak van automatisatie, ventilatie, veiligheid, akoestiek en urbanisatie. Schüco ramen, deuren en vliesgevels worden wereldwijd toegepast in particuliere woningen, appartementen, kantoren en openbare gebouwen. Ook biedt de onderneming advies en digitale ondersteuning bij alle fases van het bouwproces, van initieel concept tot plaatsing en oplevering. Ruim 12.000 gevelfabrikanten, architecten, aannemers en investeerders werken met Schüco samen. Het bedrijf is actief in meer dan 80 landen en realiseerde in 2018 met 5.400 medewerkers een omzet van 1,670 miljard euro. Meer informatie op www.schueco.be/