Opvallende geveltechnieken voor Luikse ziekenhuis Clinique du MontLégia

Opvallende geveltechnieken voor Luikse ziekenhuis Clinique du MontLégia

Stijl, thermische prestaties en akoestische isolatie

Het Luikse ziekenhuis Clinique du MontLégia, is een schoolvoorbeeld van moderne en functionele architectuur. Het ontwerp van Assar Architecten – in samenwerking met Artau Architectures – brengt drie ziekenhuizen en klinieken van de groep CHC (Centre Hospitalier Chrétien) samen op een oppervlakte van ongeveer 113.000 m². Meteen springt de opvallende geveltechnologie van Schüco in het oog, met op het gelijkvloers de glazen vliesgevel en daarboven elegante raamstrookbanden.

Schüco al vroeg betrokken bij het project

Christophe Rademaker, Project & Customized Solutions Engineer bij Schüco, geeft ons meer inzicht: “De voornaamste uitdaging was de omvang van dit project, met 9.400 m2 aan ramen en 3.700 m2 vliesgevel. Voor de gevel en het schrijnwerk was zelfs een aparte aanbestedingsprocedure voorzien, waarbij zowel de prijs als de kwaliteit in rekening werden gehouden. Onze eerste contacten dateren al van 2011, negen jaar voor de oplevering. Maar net dit is voor ons heel positief, hoe vroeger we in het project betrokken worden, hoe meer we kunnen assisteren met technische raadgeving. Dit maakt het vervolg van het project des te vlotter.”

Kwaliteitsvolle partners

Schüco kon rekenen op partners Groven+ en Belgo Metal, die een plan met prijs voorzagen dat als beste uit de aanbesteding kwam. Op het gelijkvloers en de verbindingsgangen kwam een glazen vliesgevel. Op de andere verdiepingen werden stijlvolle raamstrookbanden voorzien, die er zo homogeen mogelijk uit moesten zien, ondanks de afwisseling tussen open ramen (voor natuurlijke ventilatie), gesloten ramen en donkere delen (voor de muren). Het resultaat mag er vast en zeker zijn.

Thermische prestaties

Voor de ramen viel de keuze op de combinatie van Schüco AWS70HI en Schüco AWS BS, voor een thermische prestatie van Uw 1,3 W/m²K, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Aan de binnenzijde van de ramen in de kamers voorzag het project in een bank met matras. Dankzij een grondige studie van de architecten in samenwerking met Schüco, werd de verbinding raam-matras grondig bekeken en werden mogelijke condensatieproblemen in extreem koude periodes vermeden.

Een antwoord op de geluidsproblematiek

Nog een belangrijke uitdaging was de geluidsproblematiek. “Het nieuwe ziekenhuis ligt vrij dicht bij een grote snelweg. Het was dus cruciaal dat we aangepaste akoestische isolatie voorzagen, om het comfort in alle kamers optimaal te houden”, stelt Christophe Rademaker.

Samen met Groven+ gingen ze de ramen testen in het state of the art Schüco testcentrum in Bielefeld, Duitsland. De goede resultaten in het centrum werden nogmaals bevestigd bij een nieuwe test ter plekke na de uitvoering. “Uiteraard is een correcte plaatsing daarvoor essentieel”, beklemtoont Rademaker. ​

Natuurlijke ventilatie dankzij TipTronic systeem

Het project voorzag ook in 500 m2 dakramen – gerealiseerd met metalen structuren met dakraamelementen AOC ST (Add on Construction Steel) – die natuurlijke verlichting in de gangen brengen. Het Schüco AWS VV (Ventilation Vent) systeem, gecombineerd met Schüco TipTronic motorisatie, zorgt er bovendien voor dat kleine zij-elementen automatisch open en dicht kunnen, voor een maximale natuurlijke ventilatie.

Een project van indrukwekkende omvang dus, waarbij design, thermische en akoestische prestaties en technische testing en expertise samenkomen, met een absolute blikvanger als resultaat.

<PROJECT INFO>

Project: Clinique du MontLégia
Plaats: Luik
Architect: Tijdelijke vereniging AAH (Artau Architectures– Assar Architects - Hoet + Minne)
Aannemer: Centre Hospitalier Chrétien – CHC vzw
Stabiliteit: Bureau Greisch
Speciale technieken: Bureau Tractebel
Controlebureau: SECO
Gevelbouwer: GROVEN+ & GROVEN Portal ​ - BELGOMETAL
Systeemleverancier: Schüco Belgium Aluminium NV/SA
Schüco Systemen:
​Schüco AWS 70HI en AWS70BS.HI
​Schüco FWS 60.HI voor de gevels
​Schüco AOC ST voor de dakramen
​Schüco AWS VV TipTronic (gemotoriseerde ventilatie)

Copyright beelden: Schüco Belgium NV/SA

Ward Vanhee Press contact, Two cents
Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2022 een omzet van 2,28 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be