Schüco deelt in de prijzen op MIPIM-Awards

Winnaar Havenhuis is staaltje van briljante gevelarchitectuur

Het Antwerpse Havenhuis ging tijdens de 29e editie van de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes met een prestigieuze award aan de haal. De Antwerpse landmark sleepte er de ‘Best Refurbished Building Award’ in de wacht, en werd dus uitgeroepen tot het beste gerenoveerde gebouw. Het prestigieuze gebouw ging daarbij heel wat internationale concurrentie vooraf en werd meteen de enige Belgische winnaar. Raam-en deurenproducent Schüco leverde een substantiële bijdrage aan het gebouw en is dan ook bijzonder vereerd met de bekroning van het project. 

Met het Havenhuis wilde de stad Antwerpen zich architecturaal op de wereldkaart zetten. Het spectaculaire ontwerp van Zaha Hadid Architects, met zijn indrukwekkende glaspartijen, slaagde daar ongetwijfeld in. Het gebouw is ook een briljant voorbeeld van een nieuw type design in de gevelarchitectuur. Oliver Hans, Senior Product- en Innovatiemanager bij Schüco International KG, weet er alles van. Hij staat aan de wieg van het door Schüco ontwikkelde parametrisch gevelsysteem, dat werd toegepast bij de ontwikkeling van het Havenhuis. “Innovatieve software laat hierbij de architect toe om op driedimensionale wijze gevels te ontwerpen met complexe geometrische vormen en met een maximum aan ontwerpvrijheid. Het Havenhuis is hiervan een perfecte illustratie”, verduidelijkt hij. 

In dit geval was het gevelbouwer Groven+ die alles in 3D uittekende. Na het ontwerp volgde de fabricatie, waarvoor Schüco volledige ondersteuning bood, inclusief een controle van de technische en financiële haalbaarheid. Het eindresultaat is zonder meer indrukwekkend. Rond de stalen structuur in de vorm van een boot schittert een glazen bekleding met het reliëf en de glinstering van een diamant. Het gaat uiteindelijk om ongeveer 1900 driehoekige ramen, waarvan ongeveer 1200 volledig uniek. De overige 700 bestaan uit kleinere maar eveneens unieke series van elk acht tot twaalf stuks. De glazen driehoeken roteren lichtjes ten opzichte van elkaar, zodat de lichtinval, net zoals bij een diamant, steeds veranderende reflecties oplevert.

De jury van de Mipim Awards werd dit jaar voorgezeten door Méka Brunel, algemeen directeur van Gecina - een vastgoedbedrijf dat actief is in de regio rond Parijs met voor bijna 20 miljard euro aan patrimonium.

 

Contacteer ons
Stéphanie Pérugio Marketing & Communication Consultant, Schüco
Ward Vanhee Two cents
Stéphanie Pérugio Marketing & Communication Consultant, Schüco
Ward Vanhee Two cents
Over Schüco

Over Schüco: futureproof aluminium systeemoplossingen voor ramen, deuren en vliesgevels 

De Schüco Group, met hoofdzetel in het Duitse Bielefeld, streeft wereldwijd naar leiderschap. Permanente innovatie, spitstechnologie en servicegerichtheid zijn hierbij cruciaal. Net als aandacht voor nieuwe woon- en werkvormen of milieu en duurzaamheid. En dit binnen een uitdagende urbanistische context. Vandaag reeds opent Schüco een venster op de toekomst met comfortverhogende innovaties op vlak van automatisatie, ventilatie, veiligheid, akoestiek en urbanisatie. Schüco ramen, deuren en vliesgevels worden wereldwijd toegepast in particuliere woningen, appartementen, kantoren en openbare gebouwen. Ook biedt de onderneming advies en digitale ondersteuning bij alle fases van het bouwproces, van initieel concept tot plaatsing en oplevering. Ruim 12.000 gevelfabrikanten, architecten, aannemers en investeerders werken met Schüco samen. Het bedrijf is actief in meer dan 80 landen en realiseerde in 2018 met 5.400 medewerkers een omzet van 1,670 miljard euro. Meer informatie op www.schueco.be/