Schüco lanceert Carbon Control voor CO2-reductie in de bouwsector 

Toolbox voor beheer van klimaatvriendelijke gevels 

Schüco introduceert Carbon Control, een innovatieve en holistische benadering om de CO2-uitstoot in de bouwsector drastisch te verminderen. Dit initiatief is een antwoord op de ambitieuze doelstellingen van de Europese Green Deal, die streeft naar een vermindering van broeikasgassen met 55% tegen 2030 en klimaatneutraliteit in 2050. 

Schüco's Carbon Control omvat een uitgebreid pakket Schüco-producten en diensten die in elke fase van het bouwproces en gedurende de gehele levensduur van een gebouw ingezet kunnen worden. Het doel is om het gebouw te decarboniseren door middel van de CO2-uitstoot van ramen, deuren en gevels op een project-specifieke manier te begeleiden en te optimaliseren. ​ 

Ondersteuning door experts, voor architecten, investeerders en aluminiumconstructeurs 

In de toekomst zal de waarde van een gebouw meer dan ooit afhangen van de koolstofuitstoot gedurende zijn hele levensduur. De GWP-waarde (Global Warming Potential), het globale opwarmingsvermogen van een gebouw, is van cruciaal belang om de waarde op lange termijn te behouden. Dit wordt uitgedrukt in een CO2e-waarde (CO2 equivalent). ​ 

Het beheersen van dit proces en het naleven van de regelgeving en certificeringen wordt steeds complexer. De wettelijke vereisten en nieuwe Europese regels maken het uitdagender voor plannings- en architectenbureaus om conform te bouwen. Aluminiumconstructeurs vinden het op hun beurt moeilijk om te voldoen aan duurzame bestekeisen en tegelijkertijd hun bedrijf niet alleen concurrerend maar ook toekomstbestendig te houden. 

Schüco’s Carbon Control biedt de oplossing door investeerders, architecten, bouwers, beheerders en gebruikers te helpen om de koolstofuitstoot te beheren en te reduceren. Dit vanaf de eerste ontwerpfase en tijdens de bouw, tot het gebruik en uiteindelijk de recyclagefase van het gebouw. Hierdoor blijven gebouwen toekomstbestendige investeringen die blijven voldoen aan de wettelijke eisen. ​ 

“Het is van groot belang dat wij in een zo vroeg mogelijk stadium mee aan tafel zitten, dan is de impact op koolstofuitstoot en het verminderen daarvan het grootst”, aldus Geert Michels, algemeen directeur van Schüco. 

Controle voor elke bouwfase 

Carbon Control richt zich op vier cruciale fasen in de levenscyclus van een gebouw: ​ 

  • Planning (Design to decarb): Schüco biedt in de ontwerpfase ondersteuning om de CO2-balans van een gebouw te optimaliseren, rekening houdend met bijvoorbeeld de vorm van het gebouw, materialen, oppervlakteafwerkingen en slimme bouwtechnologieën. 
  • Constructie (Build to decarb): tijdens de bouwfase maakt de Schüco eigen software SchüCal het onder andere mogelijk om de CO2-voetafdruk van gevelelementen te bewaken en te beheren, met een focus op duurzame materialen zoals Low Carbon (LC) en Ultra Low Carbon (ULC) aluminium. SchüCal berekent ook de impact van het gebruik van de gebruikte materialen. De CO₂e-input in het gebouw wordt eenvoudig bepaald en gedeeld met ontwerpers, bouwcertificeerders en investeerders in de vorm van een EPD. ​ 
  • Gebruik (Operate to decarb): Schüco optimaliseert de operationele fase met intelligente gebouwbeheersystemen, thermisch geïsoleerde gevels en zonne-energie-oplossingen. Dit resulteert in een duurzamer gebouwbeheer. Dankzij IoF ID ​ (Internet of Façades), een tag op de raam-, deur- of andere gevelelementen die digitaal informatie over het product verzamelt, worden onderhoud en productupgrades efficiënt gepland en uitgevoerd. Wat dient te gebeuren met het element in de ontmantelingsfase wordt hier tevens aan toegevoegd. 
  • Ontmanteling (Recycle to decarb): de focus ligt op het recycleren en vooral hergebruiken van materialen aan het einde van de levensduur van het gebouw, in lijn met de principes van Cradle to Cradle, om bij te dragen aan een circulaire economie. 
Vier cruciale fasen in de levenscyclus van een gebouw © Schüco
Vier cruciale fasen in de levenscyclus van een gebouw © Schüco

Naast de producten en diensten die Schüco aanbiedt, omvat het ook projectspecifiek advies en ondersteuning door een team van Carbon Consultants, die architecten, ontwikkelaars en constructeurs helpen de CO2-voetafdruk van de gevel actief te minimaliseren. Hierdoor verzekert Schüco het concurrentievermogen van zijn partners op lange termijn. ​ 

Voor meer informatie over Schüco en Carbon Control, bezoek https://www.schueco.com/carboncontrol-be-nl/ 

Helena Desmet

Helena Desmet

Press contact, Two Cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2023 een omzet van 2,11 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be