Schüco maakt de gebouwschil smart met nieuwe slimme gevel

Schüco maakt de gebouwschil smart met nieuwe slimme gevel

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, energiebesparing en duurzaamheid zijn belangrijke kernwaarden van het Schüco-DNA. Met de lancering van intelligente gevels introduceert Schüco, specialist in aluminium ramen- en deuren, een nieuwe vorm van slim bouwen die meer comfort en energie-efficiëntie biedt. Smart Building is het verhaal van door middel van sensoren geconnecteerde gevels. Verschillende elementen vormen de bouwstenen voor de slimme gevels. Zo is er het draadloos monitoringsysteem Schüco SensTrack wireless, de slimme verluchtingsoplossingen van DriveTec en is Internet of Facades (IoF) de digitale identiteit van elk Schüco-element. Het zet deze toekomstgerichte geveloplossingen met aluminium in de kijker op ARCHITECT@WORK Brussels op 1 én 2 juni in Tour & Taxis. 

Geconnecteerde gevels door sensoren 

Schüco SensTrack wireless is een draadloos monitoringssysteem dat automatisch de vergrendelingsstatus van Schüco-gevelelementen controleert. De nieuwe sensortechniek verbindt de deuren, ramen en schuifsystemen en verzamelt waardevolle product-, omgevings- en gebruiksinformatie. Door alle informatie in een cloudgebaseerde portal op te slaan, wordt het gebouw optimaal gemonitord en gestuurd. 

De energie-onafhankelijke sensortechniek is zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten een aanwinst. Het biedt verschillende voordelen op vlak van efficiëntie, comfort en zekerheid. Zo is het zelfvoorzienend op energiegebied door de koppeling met het verwarmingssysteem en is het compatibel met smart home systemen zoals Somfy en Mediola. De gebruiker heeft via de betreffende user-interface altijd en overal volledige controle. Schüco SensTrack wireless garandeert op die manier een optimaal gebruikscomfort. 

Deze video toont hoe de energie-autonome sluitcontrole SensTrack wireless precies in zijn werk gaat:

Bovendien genieten ruimtes van een natuurlijke verluchting dankzij Schüco DriveTec. Een gemotoriseerde opbouw-aandrijftechniek voor ramen dat is uitgerust met krachtige en geluidloze motoren en geschikt is voor grotere vleugelgewichten tot 200kg. De innovatieve DriveTec-opties onderscheiden zich door hun uitgebreide functionaliteit en elegant design. 

Slim en duurzaam  

Internet of Facades (IoF) is een software die de basis legt voor de digitalisering van alle informatie, documenten en processen tijdens de gehele levenscyclus van elk Schüco element zoals installatiegegevens, onderhoudsinformatie etc. Deze gegevens worden in een cloud opgeslagen en zijn altijd toegankelijk. Dit biedt voordelen voor eigenaars van gebouwen, investeerders of facility managers. Via IoF is er een beter overzicht, meer informatie wat resulteert in meer controle. Elk element heeft een unieke digitale identiteit met een ingebouwde cycliteller waardoor de circulaire waarde altijd gekend is en de CO2-voetafdruk wordt beperkt. 

Doordat het systeem alle kennis verzamelt en opslaat, blijven de elementen langer in optimale staat wat resulteert in een langere en duurzamere levensduur. Schüco zet met deze innovatie weer een stap richting een circulaire economie.  

Meer informatie over IoF: https://www.schueco.com/be-nl/iofid 

Praktische informatie 

Geïnteresseerden vinden Schüco terug op Architect@work met standnummer 19.  

Ward Vanhee Press contact, Two cents
Over Schüco

Schüco – Systeemoplossingen voor ramen, deuren en gevels

De Schüco-groep, gesitueerd in Bielefeld Duitsland, ontwikkelt en verkoopt systeemoplossingen uit aluminium, staal en kunststof. Het productportfolio omvat raam-, deur- en vliesgevelsystemen, evenals intelligente oplossingen voor ventilatie, veiligheid en zonwering, bestemd voor woningen en de projectmarkt. Daarnaast biedt Schüco advies en digitale oplossingen voor alle fasen van een bouwproject - van concept, procesplanning, productie en montage tot aan de ondersteuning voor onderhoud en reparaties. Het portfolio wordt aangevuld met machines voor de productie en een klantgerichte service. Als toonaangevend bedrijf in de bouwsector stelt Schüco zich als doel om met de producten en diensten voorop te lopen op vlak van duurzaamheid en een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van klimaatneutraliteit en de circulaire economie in de bouwsector.

Schüco is opgericht in 1951 en is actief in meer dan 80 landen. Het realiseerde in 2022 een omzet van 2,28 miljard euro met 6.750 medewerkers.

Bezoek voor meer informatie www.schueco.be